Væg der er klar til at blive sat gips på

Få hjælp og instruktioner til gipsvæggen

Der er mange ting, som du skal huske på, når du skal sætte en gipsvæg op. Du skal sikre, du har alle de materialer, du skal bruge, og som med alt håndværk, så er det en god idé at spørge de professionelle, hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre. Eller du kan spørge i dit lokale byggemarked, for de vil også kunne rådgive dig til, hvad du skal bruge af materialer, og hvilke typer af værktøj, du kan få brug for i dit arbejde med at få væggen på plads. De vil altid være behjælpelige, og de har ofte instruktionsvideoer eller artikler på deres hjemmesider, som kan være til meget stor hjælp.

Hvad du skal bruge til gipsvæggen

Der er flere ting, som du skal bruge, for at sætte væggen op. Faktisk er der nok flere ting, end de fleste af os lige går og tænker på.

Først og fremmest så skal du bruge nogle strøer til at bygge det skelet, som gipsen skal sidde på. Det er et skelet, som gør, du kan montere gipsen. Husk der skal to lag gips på, for ellers får du et resultat, du ikke bliver tilfreds med.

Det skelet, som du skal montere væggene på, kan være i træ eller metal, så længe det er i vatter og står knivskarpt, så er det lige meget, hvad du har brugt. Du skal selvfølgelig bruge et vaterpas til at sætte skelettet og skruer og boremaskiner, som kan sikre, det sidder stabilt og er klar til at montere gipspladerne på.

Du skal sikre dig, du har specielle gipsskruer til at montere pladerne med, og når du har fået det hele monteret, så skal du til at spartle og slibe alle samlinger, så du kan få en glat og smuk væg. Derefter spartelmasse, armeringsvæv til at sætte i alle samlinger og sandpapir, som alle er vigtigt, for ellers er arbejdet jo kun halvfærdigt, og du vil ikke få muligheden for at sætte tapet eller væv på, og du vil langt mindre få muligheden for at få det malet og afsluttet, og det er jo ikke for sjov, du har bygget en gipsvæg. Det er jo også for at få det til at se godt ud, når det er afsluttet.

Der skal være styr på værktøjet

For at kunne sætte en ordentlig gipsvæg, så skal du bruge det rigtige værktøj, for det vil gøre det noget lettere for dig at få væggen på plads.

Først og fremmest så skal du bruge en god stanleykniv eller to til at skære gipsen med og selvfølgelig tommestokke og vinkler til at sikre, du tegner lige, at du derved også skærer lige og derved også sikrer, du ikke skal spartle så meget, og det gør dit eget arbejde noget lettere.

Du skal bruge mindst en skruemaskine, og du skal også gerne have et ordentlig vaterpas for at sikre, det hele står så lige, som du kan få det til.

Du skal selvfølgelig også bruge slibeklodser og nogle forskellige spartler, som du skal bruge, når du skal spartle alle de samlinger, der er på væggen.

Vær omhyggelig fra start til slut

Det er vigtigt, at du fra start til slut er omhyggelig, når du skal sætte en gipsvæg op, for begynder du at sjuske, så bliver en lille fejl i skelettet pludselig til en større fejl, når du skal til at sætte det andet lag gips op, og der er ingen vej tilbage, med mindre du har lyst til at pille det hele ned igen og rette fejlene op. Det er spild af tid, så gør det omhyggeligt fra starten af og gør det rigtigt, så slipper du for mange af de gør-det-selv fejl, som mange kommer til at begå, når de første gang kaster sig ud i at sætte gips op.

Der er forskellige slags gips, og skal du bruge gips til vådrum, så skal du sikre dig, at du får netop gips til dette, for ellers vil det være skønne og spildte kræfter, og det vil meget hurtigt skulle skiftes ud med vådrumsgips, hvis du ikke bruger det fra starten af.

Du kan bare spørge efter vådrumsgips i dit byggemarked, de har det liggende, og de hjælper dig gerne med at finde det og sikre, du får det med hjem som du skal bruge. De er som regel også behjælpelige med at finde ud af, hvor meget du skal bruge for at få afsluttet projektet, uden at have alt for meget gips i overskud.

GTB Forfatter